Wrzody to choroba, która zaatakować może każdego niezależnie od wieku – nawet dzieci. Niestety, mocno utrudnia życie. A do jej powstawania przyczynia się dodatkowo: palenie papierosów, spożywanie alkoholu, ostre potrawy, zła dieta oraz stres. Wrzody często są lekceważone, być może dlatego, że objawy są dosyć powszechne. Jednak nie powinno się lekceważyć takich dolegliwości jak np. zgada, nudności, wymioty, ból żołądka (zwłaszcza po posiłku), częste niestrawności, spadek masy ciała. Osoby, u których zdiagnozowano wrzody poddać się muszą leczeniu. Ale to nie wszystko. Przez całe życie muszą przestrzegać diety. W ich jadłospisie powinny znaleźć się lekkostrawne posiłki przygotowane np. z pieczywa jasnego, pszennego, mąki pszennej jasnej, kaszy jęczmiennej, delikatnego ryżu. Spożywać mogą też m.in. gotowane jaja na miękko i jajecznice na parze, ziemniaki gotowane, gotowane mięso, warzywa i owoce. Jeśli chodzi o kawę i herbatę to tylko słabe. Unikać należy tłustych potraw, w tym mięs, wędlin oraz ryb. Papryka, chrzan, ocet czy pieprz również powinny zostać odstawione na bok. To tylko niektóre produkty, których osoba z chorobą wrzodową musi się wystrzegać. Wszelkie zalecenia należy skonsultować z lekarzem.
Poprzednia
Następna