Czosnek znany jest od bardzo dawna. Wiele osób nazywa go też uzdrawiającym, bo dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Znany jest od wieków i wykorzystywany w medycynie naturalnej. Warto więc wprowadzić go na stałe do swojej kuchni. Oprócz tego, że zawiera wiele soli mineralnych, może również pochwalić się źródłem, m.in. fosforu, magnezu, sodu, żelaza i wapnia. Dodatkowo ma działania antybakteryjne, grzybobójcze, dlatego często mówi się o nim, jak o naturalnym antybiotyku. Polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie i tym, którzy mają wysoki poziom cholesterolu. Zawarte w czosnku olejki eteryczne, bogate w siarczki, poradzą sobie nawet z groźnymi bakteriami ze szczepów odpornych na antybiotyki. Może też wspomóc walkę z zakażeniem układu pokarmowego i oddechowego. Leczy kaszel, zapalenie płuc, przeziębienie i wiele innych chorób.
Niestety, większość osób unika czosnku ze względu na jego specyficzny, niezbyt przyjemny zapach i smak. Można go nieco zneutralizować za pomocą, np. żucia natki pietruszki. Czosnek powinno się spożywać systematycznie, ale w niewielkich ilościach np. ząbek lub dwa dziennie.
Poprzednia
Następna