Zdrowie

Czy mrożona żywność jest zdrowa?

Czy mrożona żywność jest zdrowa?

W sklepach możemy spotkać różnego rodzaju mrożonki - warzywa i owoce, owoce morza, gotowe dania itp. Czy warto włączyć je do naszej diety?

Mrożenie pozwoli na zachowanie nie tylko koloru, smaku czy tekstury produktu, ale i jego wartości odżywczych.  Powoduje mniejsze straty witamin A, C i z grupy B w porównaniu do innych metod utrwalania żywności. 

Nie będzie znaczących różnic w zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów, kwasu foliowego i beta-karotenu.

Warto wspomnieć o tym, że mrożenie warzyw i owoców zapobiega zmniejszeniu zawartości związków polifenolowych, mających właściwości antyoksydacyjne.

Mrożonki możemy przygotować też sami, jeśli np. kupiliśmy za dużo warzyw i owoców, czy przygotowaliśmy zbyt dużą porcję obiadu. Trzeba jednak pamiętać, że owoce i warzywa o dużej zawartości wody, jak np. arbuzy, ogórki.






Czytaj również