Składniki:
Warstwa mandarynkowa:
Warstwa z nasion chia:
Wykonanie:
Agar rozpuścić z odrobinie gorącej wody (z tej 1 szklanki) i odstawić na jakieś 5 minut. Po tym czasie dolać do reszty wody, wymieszać i postawić w garnku na palniku. Do wody dodać obrane ze skórki mandarynki oraz 2 łyżki syropu klonowego (można go zastąpić 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami miodu). Gotować jakieś 15 - 20 minut. Po tym czasie całość zblendować i odstawić do przestudzenia.
Do oddzielnego naczynia wsypać 4 łyżki nasion chia, dodać 32 łyżki mleka i 4 łyżki syropu klonowego. Całość wymieszać i odstawić. Co jakiś czas warto je przemieszać, gdyż nasiona napęcznieją w płynie.
Do przygotowanych pucharków rozlać masę mandarynkową. Z uwagi na zastosowanie agaru, do stężenia masa nie musi zostać włożona do lodówki. Po stężeniu masy na wierzch wyłożyć masę z chia i gotowe.
Agar to substancja pochodzenia roślinnego zastępująca żelatynę. Jeśli jej nie macie możecie użyć właśnie żelatyny do takiej samej ilości wody. Najlepiej na opakowaniu sprawdzić wtedy, ile dać żelatyny. Również syrop klonowy można zastąpić miodem lub cukrem.
Z przepisu powinno wyjść jakichś 5 - 6 pucharków deseru.
Smacznego!
Poprzednia
Następna