Nieprzyjemny zapach może być spowodowany zepsutą żywnością czy też zatkanym otworem odpływowym lodówki. Warto więc regularnie przeglądać produkty i wyrzucać te nieprzydatne już do spożycia. Dobrze jest pamiętać o wyjmowaniu żywności z worków foliowych - mięsa, wędliny, sery lepiej przełożyć do szklanych lub plastikowych, szczelnych pojemników dedykowanych przechowywaniu żywności. To samo dotyczy jedzenia o silnym zapachu, jak np. ryby czy sery pleśniowe.
Oczywiście czasami wyrzucenie żywności i umycie lodówki nie poradzą sobie z brzydkim zapachem. Na szczęście jest na to kilka domowych sposobów, potrzebne są do tego produkty, które większość ludzi ma już w domu.
Przede wszystkim dobrym neutralizatorem zapachu jak i środkiem usuwającym bakterie będzie woda z octem. Przed zastosowaniem tego rozwiązania należy się jednak upewnić, czy nasza lodówka nie posiada powłok antybakteryjnych - w takim przypadku należy stosować środki przeznaczone do takich powierzchni.
Innym rozwiązaniem będzie włożenie do lodówki, najlepiej na jakimś talerzyku, jednego z poniższych produktów, które mają właściwości pochłaniające zapach:
Poprzednia
Następna