iWlkp.pl reklamy
Zdrowie

Jakich produktów spożywczych unikać w przypadku trądziku?

Trądzik dotyka nie tylko nastolatków, ale także osoby dorosłe. W pielęgnacji problematycznej cery ważny jest nie tylko dobór odpowiednich kosmetyków, ale także dieta.

Odpowiednio dobrane jedzenie wspomaga nie tylko walkę z różnymi chorobami, dotyczy to także pielęgnacji cery. Co prawda, sama zdrowa żywność nie wyleczy trądziku, ale może wspomóc walkę z nim. Oprócz odpowiednich kosmetyków, powinno się wystrzegać także produktów wysoko przetworzonych, a zaliczają się do nich głównie produkty gotowe, dostępne w sklepach oraz fast foody, przygotowywane na głębokim tłuszczu. Uważać powinno się również na ostre przyprawy, dotyczy to co prawda trądziku młodzieńczego, ale dobrze jeśli osoby dorosłe, również będą się ich wystrzegały. Pojawiły się też doniesienia od specjalistów, że nabiał i produkty mleczne mogą mieć negatywny wpływ na cerę. Jednak nie zostało to dokładnie zbadane. By mieć jak najlepszą skórę należy spożywać dużą ilość świeżych owoców i warzyw. Pić dużo wody. Odstawić tłuste potrawy na rzecz chudego mięsa, jaj, ryb. Stosować zioła zamiast soli. Zamienić pszenne produkty na razowe. Dotyczy to również makaronów. Pożądany będzie też cynk (owoce morza, ryby, wątróbka), witaminy z grupy B oraz błonnik.

 






Czytaj również

iPomagamy.pl
Na sygnale
Wiadomości z rynku pracy
Aktualności dla rolnika