iWlkp.pl reklamy
Zdrowie

Jakie właściwości ma czarnuszka?

Zdjęcie: Zdjęcie autorstwa Jubair Bin Iqbal z Pexels

Czarnuszka, kmin czarny, kminek egipski, czarnucha, kolendra siewna – można ją spotkać pod wieloma nazwami. Stosowana jest nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce czy lecznictwie.

 

Zarówno nasiona, jak i olej z czarnuszki mogą okazać się pomocne przy nadciśnieniu czy wrzodach żołądka. Przydatne będą też w walce z trądzikiem.

 

Badania pokazują, że nasiona czarnuszki chronią błonę śluzową żołądka. Czarnuszka osłania wątrobę i nerki przed wpływem toksycznych substancji. Stosowana jest m.in. na: alergię, cukrzycę, nadciśnienie, czy pasożyty. Zawiera związki potencjalnie działające antynowotworowo.

 

 

Kmin czarny może mieć też pozytywny wpływ na ludzi zmagających się z depresją. Jej długotrwałe stosowanie przyczyni się do polepszenia samopoczucia. Obniża poziom kortyzolu i adrenaliny.

 

Czarnuszka polecana jest osobom zmagającym się z problemami hormonalnymi. Wspomaga również funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomocna okaże się przy leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, kaszlu czy zapaleniu oskrzeli. Czarnuszka pomaga w walce z grzybicą, atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem, łuszczycą. Chroni przed promieniowaniem UV.

 

Olej z czarnuszki zawiera wiele minerałów, takich jak: wapń, potas, magnez, żelazo czy cynk.

 

Czarnuszka nie jest zalecana dla osób zmagających się ze zbyt niskim ciśnieniem krwi czy kobiet w ciąży.

 

Jak można stosować czarnuszkę?

 

W formie oleju niewielką ilość można nanieść na włosy, ziarna można dodawać do potraw w całości, lub mielone (często stosowane są jako zamiennik pieprzu), lub zaparzać.

 






Czytaj również

iPomagamy.pl
Na sygnale
Wiadomości z rynku pracy
Aktualności dla rolnika