iWlkp.pl reklamy
Zdrowie

Kokos - jego właściwości i wartości odżywcze

Kokos jest znany od bardzo dawna, ostatnio głównie za sprawą oleju, używanego zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Sam owoc nie jest zbyt popularny, dużo osób go unika, bo nie jest łatwo dostać się miąższu. Jednak warto się do niego przekonać, bo jest bardzo wartościowy.

Kokos, to owoc palmy kokosowej. Bardziej znany olej stosowany jest zarówno w gastronomii, jak i w kosmetyce. Natomiast sam owoc bogaty jest w wiele cennych składników. Zawiera potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, sodę. Powinny go jeść osoby będące na diecie, ponieważ jest on bogaty w błonnik, który sprawia, że nasz układ pokarmowy lepiej pracuje. Dodatkowo kwasy MTC zawarte w kokosie pozbawione są cholesterolu i nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu insuliny. Zawiera też witaminy E, B i C oraz kwas foliowy, który jest polecany kobietom w ciąży.

 

Jak dostać się do miąższu kokosa przez jego twarda skorupę? Najlepiej jest otworzyć go młotkiem. Uwaga, nie należy uderzyć zbyt mocno, ponieważ wyleje się z jego wnętrza woda kokosowa. Dobrze jest najpierw, za pomocą korkociągu, zrobić dziurkę w kokosie i przez otwór wylać wodę (np. do szklanki), która również jest źródłem witamin. Następnie uderzamy w owoc młotkiem. Skorupa powinna pęknąć, następnie wystarczy oddzielić miąższ i pokroić go wedle uznania.






Czytaj również

iPomagamy.pl
Na sygnale
Wiadomości z rynku pracy
Aktualności dla rolnika