iWlkp.pl reklamy
Przepis

Muffinki z czerwonymi porzeczkami

Muffinki to proste w przygotowaniu babeczki. Nie wymagają używania miksera, składniki wystarczy wmieszać łyżką. Smakują każdemu i dobrze wyglądają. Poniżej prezentujemy przepis na muffinki z czerwonymi porzeczkami.

SKŁADNIKI:

Składniki „mokre”:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka* mleka 
  • 1 mały jogurt naturalny (180g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z połowy cytryny

Składniki „suche”:

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek - świeżych lub mrożonych

WYKONANIE:

W osobnych naczyniach wymieszaj składniki „mokre” oraz „suche”. Następnie należy przesypać sypkie składniki do tych „mokrych”. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników. Na koniec dodaj porzeczki i delikatnie połącz je z resztą.

Przygotuj formę do pieczenia muffinek. Można ją wyłożyć papierowymi foremkami do muffinek lub ich silikonowymi odpowiednikami. Ciasto nakładaj łyżką. Do jednej foremki najlepiej nałożyć ok. 1,5 łyżki ciasta. Ważne, aby nałożone ciasto nie przekraczało 3/4 wysokości foremek. 

W jednej blasze piecze się 12 sztuk, z całego przepisu wychodzi ok. 36 muffinek. 

 

Piec w 180 stopniach Celsjusza (grzanie góra - dół) przez ok. 25 min. 

Gotowe muffinki można też polukrować. Inspiracje na kolorowy lukier można znaleźć TUTAJ.

 

 

 

Smacznego!

 


* 1 szklanka ma objętość 250 ml







Czytaj również

iPomagamy.pl
Na sygnale
Wiadomości z rynku pracy
Aktualności dla rolnika