iWlkp.pl reklamy
Poradnik

Zima - jakie owoce i warzywa?

Warzywa i owoce dostarczają organizmowi cennych wartości odżywczych. Badania pokazują, że spożywanie ich w dużej ilości powiązane jest ze zmniejszeniem częstotliwości występowania chorób układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Korzystnie wpływają też na skład mikrobioty jelitowej. Po jakie owoce i warzywa sięgać w okresie zimowym? 

Jakie warzywa jeść zimą?

Wśród warzyw, które warto włączyć do diety zimą można wymienić: brokuły, brukselkę, buraki, cebulę, cukinię, czosnek, dynię, jarmuż, kalafior, kalarepę, kapustę, marchew, paprykę, pietruszkę, pomidory, por, seler, szpinak i ziemniaki.

W okresie zimowym powinno się sięgać po kiszonki - kiszoną kapustę, kiszone ogórki, kiszone buraki itp., które regulują pracę przewodu pokarmowego.

 

Jakie owoce jeść zimą?

Jeśli mowa o owocach, dobrze wybierać takie, jak: ananasy, awokado, banany, granaty, grejpfruty, gruszki, jabłka, kiwi, mandarynki, mango, pomarańcze, pomelo czy winogrono. 

Można też w tym czasie włączyć do diety suszone owoce - daktyle, figi, morele, rodzynki, śliwki.

 

Czy warto sięgać po mrożone warzywa i owoce?

Nie zapominajmy też o mrożonkach! Wbrew powszechnym opiniom, mrożone warzywa i owoce stanowią cenne źródło witamin, przeciwutleniaczy, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Ich ilość jest zbliżona do tego, co możemy znaleźć w świeżych produktach. 






Czytaj również

iPomagamy.pl
Na sygnale
Wiadomości z rynku pracy
Aktualności dla rolnika